PROJEKT: „TO(działa)MY” realizowany pod patronatem UNESCO i Banku SANTANDER Polska przez Koło Ekologiczne, Plastyczne i grupę uczniów z Zespołu Szkół Specjalnych „NASZE ŚLADY”. Każdy z nas swoim działaniem pozostawia po sobie ślad na Ziemi. Im bardziej "energochłonne" jest nasze życie, tym ten ślad je ![]() Jaki jest Twój ślad? To adres jednego z kalkulatorów naszego śladu węglowego: https://www.bnpparibas.pl/ecokalkulator/ Na naszej stronie https://barbarakawa.wixsite.com/mdk-warsztaty znajdziesz też kalkulator śladu ekologicznego CO I JAK JEMY, A OCHRONA ŚRODOWISKA Żyjemy w świecie bardzo zmienionym przez człowieka. Jeżeli w tym zmienionym świecie chcemy odżywiać się ekologicznie powinniśmy korzystać z takich produktów, których wytworzenie, a potem przetworzenie jest przyjazne dla środowiska. Ekologiczne nawyki żywieniowe, które mają wpływ na zdrowie człowieka i stan środowiska to między innymi: jedzenie produktów z upraw ekologicznych- bo dzięki temu do gleby nie trafiają nawozy sztuczne ani chemiczne środki ochrony roślin; ograniczenie spożycia mięsa- bo produkcja mięsa pochłania ogromne ilości energii, zatruwa glebę oraz jest przyczyną emisji dużych ilości dwutlenku węgla; spożywanie warzyw i owoców właściwych dla danej pory roku- powoduje ograniczenie kosztów przetwórstwa i przechowywania; Wybór produktów pochodzących z upraw zlokalizowanych jak najbliżej miejsca zamieszkania- powoduje ograniczenie kosztów transportu. |
MDK > INFORMACJE >